Последни новини
Home / Законът / Проф. Даниел Вълчев за прахосмукачката, която свири на пиано, изкуствения интелект и непредвидимостта на чудотото

Проф. Даниел Вълчев за прахосмукачката, която свири на пиано, изкуствения интелект и непредвидимостта на чудотото

Defakto.bg
„Говоренето за конституционна промяна е важно, защото то крепи мнозинството. По-добре е да има някакво правителство, дори и то да наподобява служебно такова в момента“, с известна ирония заяви  Вълчев.

Юридически барометър е една гражданска инициатива, която стартирахме с мои колеги преди 13 г. Идеята е да се прави периодично изследване на състоянието и развитието на правния ред в България. Това заяви деканът на Юридическия факултет на Софийски университет ”Св. Климент Охридски” проф. д-р Даниел Вълчев в „Денят започва“ по БНР.

Той обясни, че във всеки брой на изданието има определена тема.

„Темата, която избрахме за сегашния, е за изкуствения интелект. Има проблем с разбирането на хората какво е изкуственият интелект. Има едно общо схващане, че това е един по-сложен компютър, който наподаЯва тожва, което прави човекът.  Това коеот се случав в монета е коренно различно, тъй като не ства въпрос за някакъв компютър с голяма изчисилтена възможност,, който е основна на двуичния код. А всъщност става  въпрос за небиологично базирани невронни мрежи, наподобяваща невронната система на човек„, коментира Вълчев.

„Това е много различно, защото прахосмукачката вкъщи не е изкуствен интелект, тъй като  работи  на основание на двуичния код, но ако един ден видите, че вместо да чисти, тя  свири на пиано,  защото е чула,  че детето свири, това вече е изкуствен интелект,  обясни професорът

Той допълни, че една система, която претендира, че има елемент  на изкуствен интелект  би трябвало да има освен автономонст и степен на непредсказуемост. Тоест,  може да поискате да ви напише песен, но  в крайна сметка, тя може да създаде едно прекрасно тихотоврение.

Именно непредсказуеомстта създава много проблеми,  ако съм успял да илюстрирам проблема, уточни Вълчев.  Той обясни, че  България има много подготвен и силен IT сектор, но трябва да се въведе регулация за използването му.

„Въпреки че секторът е развит ние не сме активни в развитието си. Дори ЕС да направи много добра регулация на закона за изкуственият интелект, трябва да има световни усилия по случая.Това не е проблем на конкретна държава„, отбеляза професорът.

 

Съдебна грешка с приложение за изкуствен интелект

Бразилски съдия използвал приложение за изкуствен интелект, за да напише съдебно решение по дело, което обаче се оказало пълно с юридически грешки, предаде Франс прес.

Националният съдебен съвет – държавен орган, който наблюдаваа работата на съдебната система, поискал от Джеферсон Родригес, федерален съдия от щата Акри, да обясни защо  присъдата му е била пълна с правни  грешки.

Магистратът обяснил, че е поверил изготвянето на съдебното решение на свой доверен сътрудник, който  изпълнил задачата,  използвайки приложението с изкуствен интелект Чат Джи Пи Ти.  Съдията обяснил, че  действал така, защото бил претоварен с работа.   Дали му 15 дни да представи по-пълни обяснения по случая, смятан за първи подобен в страната.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.