Последни новини
Home / Законът / СГП е образувала преписка за компютърно престъпление при избора на членове за ВСС

СГП е образувала преписка за компютърно престъпление при избора на членове за ВСС

Defakto.bg

По сигнал на АКФ за нарушения при избора на членове за новия ВСС, в  Софийската градска прокуратура е образувана преписка за компютърни престъпления,  съобщава  „Дневник“.  Става дума за избора през юни  на шестима от съдийската квота, около който продължават да витаят неизяснени съмнения  за сериозни нарушения.

Образуваната преписка от наблюдаващия прокурор е  за компютърно престъпление по чл. 319 А от Наказателния кодекс. Той е  възложил съвместна проверка на Антикорупционната комисия и на сектор „Компютърни престъпления“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Предстоящо е прокуратурата  да се произнесе дали са налице данни за престъпление или ще постанови отказ, ако такива няма.  Срокът за произнасянето е един месец.

Интересъст към  сигнала на АКФ се обяснява с новата инфорамция по казуса, изпратена на  10 ноември т.г. от фонда,  която е свързана с официалния  отговор,  изпратен от Министерство на правосъдието (МП) до съдиите Атанасов и Цариградска за изясняване на въпроса им колко съдии са били в сградата на ВАС в изборните дни.   Информацията бе получена по Закона за достъп до информация.  От нея се разбира,  че проверка на Инспектората към МП е установила, че на 25.06.2022 г. (събота) и 26.06.2022 г. (неделя) достъпът до сградата на ВАС се е осъществявал единствено през главния вход (служебният е бил заключен), като посетителите са записвани в нарочна книга съобразно правилата за достъп до съдебни сгради в извънработно време.  За датата 25.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 19 лица, които са посетили сградата на ВАС, от които 13 съдии. За датата 26.06.2022 г. във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 21 лица, от които 15 съдии.

Или,  общо за двата дни в сградата на ВАС се влезли 28 съдии – 13 в събота, 25 юни, и 15 – в неделя, 26 юни 2022 г.  В същото време от един IP адрес в сградата на съда са гласували лично и електронно 200 съдии.  Известно е, че в сградата на ВАС са настанени  върховните  административни съдии, чиито председател е Георги Чолаков.

На 20 февруари т.г. смесен 5-членен състав от трима съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и двама магистрати от Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на Атанас Атанасов, Татяна Жилова и Владимир Вълков, които оспориха решението Избирателната комисия,  с  което на 26 юни м.г. обяви новоизбраните членове на ВСС.

Върховните съдии приеха,  чe избopнaтa пpoцeдypaтa e пpoвeдeнa пpи cпaзвaнe нa пpaвилa, пpиeти oт Πлeнyмa нa BCC, cъoбpaзнo изpичнaтa зaĸoнoвa дeлeгaция нa чл. 29б, aл. 1 oт ЗCB.   Съдът прие още, че  чe oтчитaнeтo нa глacyвaнe oт мнoжecтвo пoтpeбитeли oт eдинcтвeния пyбличeн ІР aдpec нa дaдeн cъд нe пpeдcтaвлявa aнoмaлия и нe peфлeĸтиpa въpxy дocтoвepнocттa нa пoлyчeнитe peзyлтaти.

Именно пред съда обаче  пo cпopa зa избopa нa члeнoвe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт oт  зaĸлючeниe нa eĸcпepтитe,  ce paзбpa, чe cиcтeмaтa нe гapaнтиpa тaйнaтa нa вoтa.Те oпoвecтиxa oщe, чe ca ce нaтъĸнaли нa aнoмaлии пpи aнaлиз нa ycтaнoвeни ІР aдpecи.  Eднaтa e, чe мнoгoĸpaтнo ce e глacyвaлo oт eдин и cъщи ІР aдpec, ĸaтo имaлo тaĸивa, oт ĸoитo ce e глacyвaлo пo нaд дeceт пъти. Дpyгoтo, ĸoeто бяха ycтaнoвили, e пocлeдoвaтeлнo глacyвaнe c тaлoни нa paзлични глacoпoдaвaтeли

„Така установената от техническата експертиза „аномалия“ на подадени стотици гласове сутринта на 25.06.2022 г. от сградата на ВАС остава без никакво друго логично обяснение, освен че се касае за извършена престъпна манипулация на съдийските избори“,  коментираха от АКФ  отговора на МП.

Изборът на шестима магистрати от съдебната квота може да се каже, че обрасна в неясноти и подозрения.  На практика този избор беше (юридически спорно) анулиран  с промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въведе механизъм за разследване на главния прокурор. Конституционинят съд  отказа да се произнесе дали  законодателнат власт се е намесила в правомощията на съдебната с аргумента, че след допускане на искането (от Иван Гешев)  делото е останало без предмет.

Остава неясно и как едно и също министерство  дава два различни отговора на двама министри за посещаемостта в сградата на  ВАС в дните на злополучния избор от съдийската квота.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.