Последни новини
Home / Законът / ЕК иска от Съда на ЕС да наложи глоба на България заради правата на жертвите от престъпления

ЕК иска от Съда на ЕС да наложи глоба на България заради правата на жертвите от престъпления

Defakto.bg

Европейската комисията завежда иск срещу България  в  Съда на Европейския съюз, тъй като не е съобщила какви мерки е предприела за транспониране на директивата за правата на жертвите на престъпления.  Комисията настоява Съдът да наложи на страната ни финансова санкция.

Осем години след изтичането на официалния срок Директива на Европейския съюз за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления от 2012 г. не е въведена изцяло в националното законодателство на България.  По тази причина на 16 ноември Европейската комисия уведоми страната, че  ще предяви иск пред Съда на Европейския съюз за непълното транспониране на Директивата (Директива на ЕС за правата на жертвите, Директива 2012/29/ЕС).

Директивата  се прилага за жертвите на всички престъпления, независимо от тяхната националност и независимо къде в ЕС е извършено престъплението. Правилата дават на жертвите ясни права за достъп до информация, за участие в наказателни производства и за получаване на подкрепа и защита, адаптирани към техните нужди. Директивата 2012/29/ЕС освен това гарантира, че жертвите в уязвимо положение могат да получат допълнителна защита по време на наказателно производство.

Крайният срок за България  да уведоми за предприетите от нея мерки в тази насока бе средата на ноември 2015 г.   През януари 2016 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България, а през 2019-та – мотивирано становище.  Многобройните контакти с българските органи от 2019 г. насам и последните отговори на България очевидно не са удовлетворили Комисията. През 2019 г. Комисията образува 25 производства срещу страните-членки за непълно транспониране на директивата.

Към ноември 2023 г. всички те са приключени, с изключение на България, съобщи БНР.

Целта на директивата е да се гарантира, че всички жертви на престъпления получават подходяща информация, подкрепа и защита и могат да участват в наказателното производство. Специално внимание следва да се обръща на жертвите със специфични нужди с оглед на тяхната защита от отмъщение или сплашване. Те трябва също така да имат достъп до специализирани служби за подкрепа и до специални мерки за защита.

България е представена в ноемврийския пакет на Европейската комисия с ключови решения за нарушения и по повод на: неизпълнението на правилно транспониране на Рамковата директива за отпадъците,  законодателство на ЕС за намаляване замърсяването на въздуха, пълното и своевременно транспониране на правилата на ЕС относно трансграничното преобразуване, сливане и разделяне на компании.

Страната ни има два месеца да отстрани проблемите, в противен случай Комисията  може да я даде на Съда на ЕС и заради това.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Един коментар

  1. Затова се крият престъпления, особено тези извършени от държавни служители злоупотребили със служебно положение с увреда и облагодетелстване.
    Да му мислят обикновените и беззащитните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.