Последни новини
Home / Законът / АССГ даде ход на жалбата на Ваня Григорова, отхвърли ръчно броене на бюлетините, но това може да се случи по-късно

АССГ даде ход на жалбата на Ваня Григорова, отхвърли ръчно броене на бюлетините, но това може да се случи по-късно

Defakto.bg
Ваня Григорова

Административен съд София-град даде ход на делото по жалбата на Ваня Григорова като  кандидат за кмет на Столична община и МК „БСП за България“, представлявана от Иван Таков,  срещу решение на Столина обищнска избирателна комисия за избор на кмет на Столична община.

Съдът разпореди да бъдат отворени чувалите с извадени финалните обобщени разписки от машините. Отхвърлено бе искането  за ръчно преброяване на бюлетини, но съдът не изключи това да се случи на по-късен етап.

Ново броене ще има, ако бъдат установени нарушения, каза съдия Галин Несторов.

Според екипа на Григорова вотът трябва да бъде касиран, заради множество допуснати нарушения, включително за преправяне на протоколи, след като вече са били качени,  довели до подмяна на вота на избирателите.

По този повод  съдът реши, че следва да бъде извършена комплексна техническа и икономическа експертиза, изготвена от две вещи лица, компютърен специалист и икономист.  Нужно е да се установи дали има несъответствия при направените поправки, както и има ли разминавания между тях и паметите на машините.

Освен това ще бъдат предоставени и над 1600 протокола от секциите в София. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да предостави и методическите указания за провеждане на изборите.

Според  Общинската избирателна комисия,  протоколите от машините нямат доказателствена стойност, защото се броят разписките, пуснати в урните.  В съдебна зала страните по делото спориха и по казуса с 16 секции, където е спряно машинното гласуване. В някои протоколи е записано, че хартията е свършила и това няма значение за резултата.

Експертизата трябва да е готова до 1 декември, за когато беше насрочено следващото заседание.

На 10 ноември Административен съд София – град отхвърли искането на Ваня Григорова да спре предварителното изпълнение на решението на столичната Общинска избирателна комисия, с която кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев беше обявен за избран за кмет на София.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.