Последни новини
Home / Законът / Депутати, юристи и НПО участваха в конференция за конституционната реформа в съдебната власт

Депутати, юристи и НПО участваха в конференция за конституционната реформа в съдебната власт

Defakto.bg

Народните представители, юристи и неправителствени организации (НПО) взеха участие в конференция, организирана от Инициатива „Правосъдие за всеки“ под името „Конституционната реформа в Съдебната власт – мисия (НЕ)възможна“, която се състои в София.

Конституционната инициатива се случва преди всичко, за да може страната ни убедено и силно да каже, че сме правова държава, че върховенството на правото е установен стандарт, че съдебната власт е независима, а прокуратурата – отчетна, каза министърът на правосъдието Атанас Славов по време на събитието.

По думите му проектът за конституционни промени се опитва да направи следващата крачка към гарантирането на независимостта на съда и отчетността на прокуратурата.

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд посочи, че когато се говори за реформа на прокуратурата, трябва да се има предвид, че тя е един от елементите от системата за наказателно правосъдие и ако искаме да е успешна, трябва да е съпроводена от реформа на останалите елементи от системата. Той отбеляза, че има утвърден европейски стандарт за това как да изглежда системата за наказателно правосъдие.

Народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Надежда Йорданова заяви, че е важно да се чуят становищата на всички във връзка с промените в Конституцията. Тя отбеляза, че по някои пунктове от законопроекта има формиране на консенсус. Според нея има обществен консенсус, че правомощията на главния прокурор трябва да бъдат ограничен по начин, по който той да не бъде всесилен и безотчетен. По думите ѝ една от основните цели на проекта за промени е била прокуратурата да се върне максимално много към основната ѝ функция – осъществяване на наказателно правораздаване. Йорданова посочи, че остава дискусионен въпросът доколко и в каква форма да остане методическото ръководство, осъществявано от главния прокурор върху прокурорите.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС коментира, че разковничето в реформата в съдебната власт чрез промените в Конституцията е как да се ограничи ролята на главния прокурор във Висшия съдебен съвет. По думите ѝ има варианти за участието на главния прокурор в предложения да се създаде Прокурорски съвет, както и по отношение на това каква да бъде обществената квота в него.

Председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов заяви, че законопроектът за промени в Конституцията е непрофесионално подготвен, противоконституционен и следва вносителите да го оттеглят. Той постави въпроса за това какви са целите на проекта и отбеляза, че след приемането на промените в Конституцията през 1991 г. постоянно се прави съдебна реформа.

Адвокат Ина Лулчева отбеляза, че според нея трябва да се запази правото за методическо ръководство на главния прокурор върху прокурорите. По думите ѝ основната функция на прокуратурата е да се концентрира върху наказателните дела. Според нея не може да се изключи главният прокурор от Прокурорския съвет, но може да се балансира с преобладаваща обществена квота и със сигурен регламент за избора ѝ.

Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет посочи, че не следва да се изключва възможността прокуратурата да обжалва административни актове. По думите ѝ тази възможност следва да бъде запазена като бъдат предвидени ясни ограничения, например такива, свързани със защита на значим обществен интерес и на определена категория лица. Дишева отбеляза още, че трябва да бъде запазена възможността за методическо ръководство върху прокурорите от страна на главния прокурор.(БТА)

Още по темата тук и тук

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.