Последни новини
Home / Законът / Радомир Чолаков: Ако до Нова година,  няма промени в Конституцията, правителството пада  и става Армагедон

Радомир Чолаков: Ако до Нова година,  няма промени в Конституцията, правителството пада  и става Армагедон

Defakto.bg

Срокът, който ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС си поставиха – до края на годината да бъдат приети промените в Конституцията, може да не се реализира, след като от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители.

От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото гласуване, депутатите ще трябва ли  да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала.

Конституционният съд вече образува  дело с докладчик съдия Красимир Влахов и вероятно следващата седмица ще се произнесе по неговата допустимост.  На първо четене пpoeĸтът зa пpoмeни в Koнcтитyциятa  получи 161 гласа, caмo c eдин глac нaд нeoбxoдимия минимyм.  Според  проф. Емилия Друмева и доц. Наталия Киселова, когато мнозинството за изменения в Конституцията е 160 гласа, трябва между всички четения да се изчаква поне два месеца.  Това означава, че  настоящата процедура за промени в основния закон може да приключи  най-рано на 6 април 2024 г.

На дискусия, посветена на конституционната реформа, озаглавена „Конституционната реформа в Съдебната власт – мисия (НЕ)възможна“ , организирана от „Правосъдие за всеки“  , председателят на конституционнат комисие  Радомир Чолаков изрази надежда Конституционният съд да се произнесе бързо:

Считам, че реалистичният срок, доколкото декември месец ще се гласуват и законите за Бюджета, ще бъде края на годината до средата на януари месец. Бързането ни принуждава да се ориентираме към онова за което има консеунсус. Ние сами не  си дадохме време.

По повод предложения да се намали  и „изипа“ обществена квота на НС за членове в съдийските и прокурорските съвети (и не само ),  повтори, че  няма време и заключи, че „ако  до  Нова година,  няма Конституция, правителството пада  и изобщо става *Армагедон“.

*Според някои вярвания  Армагедон е денят, когато земята и всички живи същества ще изчезнат.

(Уикипедия)

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.