Последни новини
Home / Законът / Владислав Славов, председател на СЮБ: Ликвидирането на  Пленума на ВСС е отвъд компетенциите на обикновеното НС

Владислав Славов, председател на СЮБ: Ликвидирането на  Пленума на ВСС е отвъд компетенциите на обикновеното НС

Defakto.bg

Веднага  мога да ви кажа чии  членове ще  влязат  в новите ВСС и Инспекторат

Скоро  няма да видим борба  с корупцията по високите етажи

С проф. Емилия Друмева, преди  няколко години попаднахме на едно дело, което Еврокомисията водеше срещу Франция, която бе осъдена, че не е транспонирала една директива, две години назад във времето.  Глобата , която й бе наложена бе няколкостотин евро на ден.  Спазвайки приниципите на законодателния процес , Франция бе работила две години по този закон, за да отговори на изискванията на Съда и ЕК. Комисията  отново не го хареса и поисска от Съда на ЕС  да продължи санкция.

Представяте ли се –  две години правят закон и две години плащат тази огромна глоба.  Аз си представям какво ще стане в България – ние ще  приемем този закон за  пет минутии, за да не плащаме .

Това бе встъплението на бившия конституционен съдия  Владислав Славов, председател на СЮБ  на конференцията „Конституционната реформа в Съдебната власт – мисия (НЕ)възможна, организира от “ Правосъдие за всеки“.  Непосредствено преди изказването на Славов, председателят на конституционната комисия   Радослав Чолаков (ГЕРБ – СДС),  заяви, че няма време за нови предложения за промени в проекта за Конституция,  тъй като, ако  не се приеме законопроекта  до Нова година, ще настъпи Армагедон.

Ние в момента правим промяна на Конституцията и не може да има срок, за да се приеме  нещо както трябва, реагира Славов.  Добави, че  се правят много интересни предложения,  които в края на крайщата трябва да  бъдат обсъдени.  Публикуваме цялото изказване.

Народното събрание стигна предела си със създаването на двете колегии във ВСС

С две думи цялата конструкция на промените  за съдебната власт опира до ликвидиране на Пленума на ВСС.  Ако това се  окаже противоконституционно, всичко останало рухва. СЮБ изрази становище, че закриването на Пленума противоречи на Конституцията и че това не може да  направи обикновено Народно събрание ( ОбНС)

Преди повече от година,  първи тази тема засегна проф. Пенчо Пенев, който написа категорично,  че ОбНС е стигнало до предела със създаването на двете колегии  – съдийска и прокурорска в рамките на  ВСС и така отговори на препоръката на Венецианската комисия съдии да избират съдии, прокурори – прокурори.  И дотук.  Останалите правомощия на  ВСС  и въобще съществуването на ВСС, като представител на една от трите власти по  чл. 8 от Конституцията,   не може да бъде пипан.  Той има много сериозни правомощя, които не могат да бъдат изпълнявани от  отделните  колегии, така както с формирани сегашните изменения на Конституцията.

Не  виждам как  този Прокурорски съвет е  част от съдебнат власт.

Това, че е  регламентиран  в глава шстаза съдебната власт от  Констиуцията –  нищо не означава.  В тази глава има една организация,  която е свободна,  независима и самоуправляваща се, но тя не е част  от съдебнат авласт.  Това е българската адвокатура . Може би така ще стане  с прокуратурата, но тя няма да бъде независима, а свободна и самоуправляваща се.

Ако не  се пипне квотата на парламента, така че наистина да е обществена, а не парламентарна, искрено  ви казвавм, ние бетонираме някои хора в параламента , а и не само в него и е скоро борба с корупция по високите етажи нама да видим.

Това е пределно ясно!  Няма защо да се заблуждаваме, че тази промяна нещо ще направи. Точно обратно ще стане.

СЮБ винаги е  бил против ИССС да се избира от парламента, а двете трети (за избор на инпекторите) практически създават един квотен принцип,  което означава,  че няколкото партии , които създават  необходимото мнозинство от  две трети, ще имат представители в съотвения инспекторат. Както е било досега при всеки  един избор на ИВСС. Това създава много сериозни неудобства от гледна точаа на   условията, при които  този инспекторат работи. Създава и отношение спрямо качествения му състав, защото основна слабост на парламента при избора на колективин органи, е номиницаията.   Досега този проблем не  сме успели да  решим, не само за ВСС  и не само за Инспектората.  А с двете трети мнозинство, което въведохме за избора и на членове на ВСС , ние влошихме нещата, а не ги подобрихме.

Сега с този парламент, ако трябва да се избира ВСС или Инпекторат, веднага мога да ви начертая какви членове ще има в съответни органи, които избира парламентът.

Не е нормално, трябва  да се помисли. Друго, което ме  смущава в предлаганата  уредба на инспектораат, н есамо мен, а и  съдиите,  е това с пенсионирането на инспекторите  след като им изтече мандата.  Доста  смущаващо.  Не виждам как един качествен магистрат ще се съгласи да го изберат за инспектор, след като  ще бъде пенсиониран и си отива.

Трябва  със сигурност този магистрат да е на 60 години, но няма как това да се запише.  Може да се е напишие, че трябва да има  30 години стаж,  за да бъдем спокойни. Проблемно е .

Преди встапването в длъжност  на сегашния главен инспектор (Теодора Точкова б.р.)  беше дошъл  Сотир Цацаров ( тогава главен прокурор б.р.)  с приветствие за бъдеще време. Той каза каза : Работете така, че хората по – малко да ви мразят.

Инспекторатът, който по-рано беше в  МП не само, че не бше мразен, той бе съставен от много добри върховни съдии, а особено в малките районни съдилища тези инспектори  бяха очаквани – те не инспектираха,  те  учеха съдиите и прокурорите.  Това нещо сега въобще не можем да си го помисилим, че ще се случи,  особено  като виждаме какъв е съставът на инпектората и перспективите му занапред.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.