Последни новини
Home / Гостува ни / Международният съд на ООН в Хага прие да гледа иска на Южна Африка срещу Израел за войната в ивицата Газа

Международният съд на ООН в Хага прие да гледа иска на Южна Африка срещу Израел за войната в ивицата Газа

Defakto.bg

Международният съд на ООН* заяви днес, че има юрисдикция да се произнесе по отношение на спешните мерки, поискани от Република Южна Африка (РЮА) в иска ѝ срещу Израел, заради войната която води в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Съдът каза още, че няма да прекрати делото, както поиска Израел.

Една от мерките, поискани от РЮА, е незабавно спиране на израелската военна операция, която опустоши голяма част от ивицата Газа и при която според палестинските здравни власти са били убити повече от 26 000 палестинци, посочва Ройтерс.

Най-малко 26 083 души са били убити в ивицата Газа от началото на войната между Израел и „Хамас“ на 7 октомври, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на данни на здравните власти в управляваната от „Хамас“ палестинска територия.

Здравното министерство съобщи  за още  183 жертви през последните 24 часа. 64 487 души са били ранени от началото на конфликта.

„Много хора са все още под развалините и спасителните служби не могат да стигнат до тях“, добави здравното министерство на Газа. (БТА)

Съдът нареди на Израел незабавно да позволи хуманитарен достъп до ивицата Газа. Това беше първото решение, произнесено по знаковото дело, заведено от Южна Африка за евентуален геноцид от страна на еврейската държава.

Израел трябва да предприеме „незабавни и ефективни мерки, за да позволи предоставянето на спешно необходимите основни услуги и хуманитарна помощ на палестинците, за да се справят с неблагоприятните условия на живот, пред които са изправени„, постанови съдия Джоан Данхю, председател на съда.

Решенията на Международния съд са задължителни за страните и те трябва да ги спазват, ЕС очаква пълно, незабавно и ефективно прилагане на тези решения. Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността и на Европейската комисия по повод днешното определение на Международния съд по искането на Южна Африка за посочване на временни мерки в Газа.

ЕС потвърждава подкрепата си за Международния съд. Правото на всяка страна да представи аргументи по отношение на юрисдикцията, допустимостта или основателността, остава незасегнато от днешното решение по искането на Република Южна Африка, се допълва в изявлението.

*Международният съд  е основният съдебен орган на Организацията на обединените нации (ООН).

Учреден е през 1945 година и започва работа през 1946 година, с основната цел да разрешава спорове, представени пред него от различни държави, и да дава тълкувания по правни въпроси, поставяни пред него от Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, както и от други упълномощени агенции. Седалището на Международния съд е в Хага, Нидерландия. Съдът функционира в съответствие със Статута (устава), който е част от Устава на ООН, и със своя Регламент.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.