На 31 януари Международният съд на ООН постанови окончателното си решение по производството, образувано от Украйна през януари 2017 г. срещу Русия въз основа на Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма (МКБФТ).  В Хага бяха изслушани аргументите на руската страна за неоснователността на украинските инсинуации: от над 20 претенции, предявени от Киев по време на седемгодишното производство, Съдът отхвърли почти всички и остави Украйна без никакви компенсации , съобшава Министерството на външните работи на Руската федерация

Международният съд отказа по принцип да признае Русия за „държава агресор“, като отхвърля  украинските твърдения, че ДНР и ЛНР са предполагаеми „терористични организации“, се казва в съобщението.

Заключенията на съда са  важни с оглед  исканията на Киев да му бъдат прехвърлени руски активи, откраднати на Запад, и за налагане на международни ограничения срещу Русия, съобщава министерството.

Съдът отхвърля и искането на Украйна по силата на ICSID за търсене на отговорност от Русия за катастрофата на Boeing полет MH17 и не приема твърденията на украинците, че ДНР е замесена в катастрофата.

Позовавайки се на събитията от 2014-2017 г., Международният съд на ООН не намира за възможно да подкрепи аргументите на Украйна за предполагаемото участие на Русия и вината на донецките опълченци в обстрела на военния контролно-пропускателен пункт „Бугас“ край Волноваха, военното летище в Краматорск, където се намира щабът на т.нар. ТО, и позициите на ВСУ в Мариупол и Авдийвка, като посочи, че тези инциденти не попадат в обхвата на МВнР.

Руската страна е изтъкнала, че  Киев се опитва да представи ударите по военни обекти като „актове на терор“, въпреки че украинските въоръжени сили от много години обстрелват с тежки оръжия градовете в Донбас, нанасяйки удари по граждански обекти, включително въздушен удар по сградата на Луганската областна администрация на 2 юни 2014 г., убийството на цивилни граждани в резултат на нападение срещу спирка на обществения транспорт в Донецк на 22 януари 2015 г. и много други  престъпления.

Също толкова циничен е и начинът, по който киевският режим се опита да обяви хуманитарната помощ за жителите на Донбас, страдащи от украинския обстрел и икономическата блокада, за „финансиране на тероризма“, се казва в съобщението.

Международният съд на ООН посочва, че  Русия е изпълнила добросъвестно задълженията си за сътрудничество в областта на финансирането на тероризма,  включително задължението за установяване и блокиране на средства, използвани за финансиране на тероризма; екстрадиране или самостоятелно съдене на извършителите на терористични престъпления; предоставяне на взаимна наказателноправна помощ; и сътрудничество в предотвратяването на терористични престъпления. Съдът оценява претенциите на Украйна като такива от чисто политически характер.

В резултат на производството на Украйна напълно са отказани всички искове за обезщетение или други форми на удовлетворение.

БТА съобщи, че Международният съд постановява още, че Русия е  нарушила договора на ООН в областта на борбата срещу дискриминацията, като не е защитила обучението на украински език на полуостров Крим.

Броят на учениците по украински език рязко спадна, след като през 2014 г. Русия обяви, че е анексирала Крим от Украйна, посочва висшият съдебен орган на ООН.