Последни новини
Home / Законът / Първото разследване на ад хок прокурор Даниела Талева завърши без данни за извършено престъпление от Борислав Сарафов

Първото разследване на ад хок прокурор Даниела Талева завърши без данни за извършено престъпление от Борислав Сарафов

Defakto.bg
Съдия Даниела Талева

Първото разследване срещу главен прокурор приключва без данни за престъпление. Определената за разследващ главния прокурор и заместниците му Даниела Талева е постановила отказ от образуване на досъдебно производство по първия сигнал, по който започна работа, съобщава тя за БТА.

Сигналът бе  срещу настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с имотни сделки през 2020, 2021 и 2022 г. Даниела Талева обясни, че твърденията, които се излагат в медийните публикации, приложени в сигнала, не се потвърждават от събраните материали по проверката. 

Талева посочи, че в хода на извършваната проверка са снети обяснения от Борислав Сарафов и от всички лица, посочени в статиите. Също така са изискани документи и нотариални актове.

Тя допълни, че подателят на сигнала е уведомен и може да обжалва отказа, постановен на 25 януари. От Софийския градски съд посочват  за БТА, че към момента нямат информация да е постъпила молба за обжалване. Ставаше дума за недовършена проверка от антикорупционната комисия по имотни сделки на сина на Сарафов. Според публикация в сайта „Биволъ“ синът на шефа на Националната следствена служба Боби, Борислав Сарафов, който е роден през 1997 г., имал апартамент, ателие и гараж на стойност 540 хил. лв., придобити през 2018 и 2019 г.  Проверените имотни сделки обаче са от 2020, 2021 и 2022 г., се разбира от съобщението.

Преписката срещу Сарафов е образувана в началото на юни в Софийската градска прокуратура по сигнал на Веселин Иванов, шеф на дирекция „Публична комуникация“ при администрацията на главния прокурор Гешев.  В сигнала бяха посочени твърдения в публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството Борислав Сарафов.

Даниела Талева казва, че  продължава работата ѝ по всички предадени сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Добавя, че работи добре със специално определените служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, които ѝ помагат при проверките и разследванията на сигналите, като отбеляза тяхната професионална работа.

Съдия  Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор и заместниците му.

Жребият беше изтеглен на 7 юли 2023 г. между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова. Сигналът срещу Борислав Сарафов бе изпратен от директора на пресцентъра на Прокуратурата на 7 юни. Даниела Талева встъпи в длъжност на 7 декември.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.