Последни новини
Home / Законът / Цветан Василев: Съдът в Кипър даде ход на дело срещу Иван Гешев на основание „заговор с цел измама“

Цветан Василев: Съдът в Кипър даде ход на дело срещу Иван Гешев на основание „заговор с цел измама“

Defakto.bg
Заповед на кипърския съд за връчване на призовки на ответниците
Дело срещу бившия главен прокурор Иван Гешев тръгва в кипърския съд. То е заведено от Цветан Василев за „заговор с цел измама“. Предмет на делото е съдебно-счетоводна експертиза по делото за фалита на КТБ. За това съобщава самият Василев в личния си  блог.
През 2023 г. заведох дело в Република Кипър срещу едно юридическо и четири физически лица на основание „заговор с цел измама“ (conspiracy to defraud) – „Бейкър Тили-Кипър“, Антониос Василиу, Марк Уилсън, Джордж Малоуни и бившия вече главен прокурор на България Иван Стоименов Гешев. На заседание през декември миналата година кипърският съд реши, че има юрисдикция да разгледа делото по същество, тъй като предполагаемата измама е извършена на територията на Република Кипър, както и че има достатъчно доказателства за обосновано предположение за „заговор с цел измама“. 
По така нареченото „мега“ дело КТБ, прокуратурата е приложила съмнителна съдебно-счетоводна експертиза, за която твърди, че е извършена от компанията Бейкър Тили-Кипър, обяснява Василев.   Във връзка с иска от компанията „Бейкър Тили-Кипър“ твърдят, че нямат нищо общо със съответната експертиза – единствената им роля била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата, казва той.   И още: Подчертават, също така, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка. Същевременно, един от ответниците по делото направи писмени самопризнания, че методологията за експертизата е подадена от българската прокуратура.
Освен това, експертизата е извършена само по документи, подадени от прокуратурата. С други думи, експертизата е не просто негодна – тя е манипулирана по инструкции на прокуратурата, допълва Василев.

Тъй като деянието, макар и по инструкции на Иван Гешев, е извършено на територията на Република Кипър, компетентен е кипърският съд. Казано на езика на Иван Гешев – предстои му среща с европейското правосъдие, заключава Василев.

Цветан Василев от 10 г. е Събрия. Заедно с още 17 души той е подсъдим за фалита на КТБ.  Делото „КТБ“ се развива без никакъв шанс за скорошен развой, с разпит на свидетели в бившата сграда на Спецсъда.  Както е известно, обвинитеният акт – „венецът“ в работата на Иван Гешев, е от хиляди страници, първоначално обвиненията бяха че от банката са изнесени 206 млн. лв кеш, после „щетата“ набъбна до милиарди, като периодично в пространстмото се хвърлят числа между 2 и 7 млрд. лв.

За фалшифицираната експертиза може да прочетете повече тук.

По повод информацията от минлата седмица, че  Апeлaтивен cъд –  Coфия  дaва  paзpeшeниe пo иcĸaнeтo нa пpoĸypaтypaтa зa eвpoпeйcĸa зaпoвeд зa apecт (EЗA) нa Цветан Василев, дъщеря му, д-р по право Радосвета Василева, посочва:    Освен че е съпътствана от десетки нарушения и на процесуалното, и на материалното право (ЗЕЕЗА, НПК, НК и ЕКПЧ), тази ЕЗА не преследва легитимна цел на правоприлагане. ЕЗА, на практика, е молба за екстрадиция от държава-член на ЕС, която се качва в Шенгенската информационна система. Цветан Василев живее от 10 години в Сърбия. която не е член на ЕС, не признава ЕЗА за основание за екстрадиция и няма достъп до ШИС.

Въпросната ЕЗА,  не е нова. Това е нелепата ЕЗА, издадена от Иван Гешев през пролетта на 2023 г. на фона на фойерверките му за конспирации, комплоти и инсинуации. Жалко, че СГС и САС играят ролята на гумен печат на правни извращения.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

2 коментара

  1. Гумени печати има и срещу най-невинни и обикновени граждани.

  2. Няма да се получи нещо. Кипър е близо и териториално достъпен. Изигран е и толкоз, от кой, как и защо, само последното е ясно- за активи.
    Върху ми се упражняват от 2012 и виждам, че са едни и същи, както при него и опрания няма, ако не както ни е писнало не ги обществото нарича и да заминат преждевременно там, където са си подготвили с чужди паризи региони убежища, а дали той ще ги блокира, или го е направил вече никой като мен не знае

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.