Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия ще изслуша и.ф. главен прокурор Сарафов и Николай Стайков за връзки на Нотариуса с магистрати

Съдийската колегия ще изслуша и.ф. главен прокурор Сарафов и Николай Стайков за връзки на Нотариуса с магистрати

Defakto.bg

Следващия вторник Съдийската колегия ще изслуша изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист Николай Стайков във връзка с разследването на Антикорупционния фонд, свързано с убития миналата седмица Мартин Божанов, решиха единодушно съдебните кадровици.

Кадровиците ще искат информация от Николай Стайков за частен клуб, поддържан от Мартин Божилов – Нотариуса, който е бил посещаван от магистрати.  Към този сюжет се добави и твърдението за съществуването на този клуб в близост до бившия Специализиран съд,

От Сарафов ще бъдат  изискани справки за работата в прокуратурата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии.

Предложението бе направено от члена на съдийската колегия Драгомир Кояджиков в началото на заседанието на колегията днес и бе прието с 11 гласа „за“.

Междувременно се активизираха и политически формации, които настояват за специална комисия за изслушване на Борислав Сарофов в Народното събрание.

От „ПП – ДБ“ пък  ще предложат в парламента да бъде изслушан изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Искането идва след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и показанията и разкритията на съдия Владислава Цариградска в национален ефир.

Миналата седмица в страната се случи поредното поръчково убийство, свързвано в публичното пространство с подозрения не само за разчистване на сметки в престъпния свят, но и за отстраняване на неудобен свидетел, който би могъл да разкрие порочни и престъпни факти за корупция в съдебната власт„, коментират от ПП-ДБ.

Те са на мнение, че трябва да има парламентарна комисия, която да събере всички възможни факти и обстоятелства около убийството, възможните мотиви и последствия, както и да проучи наличието на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи.

Предложението ще бъде обсъдено в подробности на редовното заседание на ПГ на коалицията днес и внесено по съответния ред в Народното събрание.

Рано сутринта във вторник  Делян Пеевски пред сайта на ДПС оповести, че ще предложи на „партньорите от евроатлантическото мнозинство“ в парламента „незабавното създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса“.  Това стана след като вчера за това призова  „Антикорупционен фонд“.

След убийството на Нотариуса стана ясно, че четирима магистрати – двама съдии и двама прокурори, са били под охрана заради заплахи от него.  Съдия Владислава Цариградска в интервю за БТВ разказа, че той се е представял като близък на Пеевски и Гешев.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.