Последни новини
Home / Законът / 25 преписки и досъдебни производства срещу Нотариуса установи проверка по нареждане на Борислав Сарафов

25 преписки и досъдебни производства срещу Нотариуса установи проверка по нареждане на Борислав Сарафов

Defakto.bg
Борислав Сарафов

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди  служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Бажанов.  Справка в деловодната система на прокуратурата сочи, че от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с  Нотариуса,  по които той е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др, съобщи пресцентърът на ПРБ.

Разпоредената служебна проверка показва, че в деловодната система на прокуратурата от 2004 г. година досега има 25 преписки и досъдебни производства, свързани с разстреляния миналата седмица Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса.

От прокуратурата  уточняват, че по тези дела той е бил обвиняем, жалбоподател или свидетел.

По-голямата част от преписките са водени в Софийската районна прокуратура и са във връзка с извършени от Божанов измами с недвижими имоти. Сред тях има и такава, която е била обект на висок обществен интерес, свързана с журналистическо разследване, по която е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, уточняват от държавното обвинение,  без да кпосочват коя е преписката.

Вероятно е да ства дума за разследването по което  работи Антикорупционният фонд – списък за бърз контрол – тъй като материали от тази преписка, макар и прекратена, са отделени, и през втората половина на 2023 година са изпратени в Софийската Градска прокуратура.  Тя е  образувала досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група, имотни измами, упражняване на противозаконно влияние върху дейности на орган на властта, като това се е случило в периода 2010-2020 година.

Работата по този случай продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, тоест приключва в края на февруари.

Във връзка с множеството пък откази е разпоредена служебна проверка дали правомерно районните прокурори са прекратявали преписките и делата срещу Мартин Божанов, съобщават още от Прокуратурата. Ще се проверява както защо са прекратени, така и бързината, с която са се водили тези проверки.

Идния вторник Сарафов ще бъде изслушан от Съдийската колегия за работата в прокуратурата по производствата, образувани по сигнали за упражняван натиск и срещу магистрати.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.