Последни новини
Home / Законът / ЕК предава България на съд за управлението на речните басейни, започва процедура за сигурността на енергийните доставки

ЕК предава България на съд за управлението на речните басейни, започва процедура за сигурността на енергийните доставки

Defakto.bg

Европейската комисия представи  в сряда данни за три наказателни процедури срещу България. По една от процедурите комисията е взела решение да предяви  иск срещу страната пред на Съда на ЕС.

 

Управление на водите

ЕК предявява иск срещу България, Ирландия, Испания, Малта, Португалия и Словакия за това, че не са завършили преразглеждането на своите планове за управление на речните басейни. Европейските правила в тази област са насочени към ограничаване или премахване на замърсяването. Те предвиждат държавите от ЕС да обновяват и съобщават своите планове за управление на речните басейни и за готовността при наводнения на всеки шест години.

Миналата година  през септември Koмиcиятa пpизoвa шестте държави  дa пpиĸлючaт пpeглeдa нa плaнoвeтe зa yпpaвлeниe нa вoдитe. Дъpжaвитe в EC дa пpepaзглeждaт тeзи плaнoвe нa вceĸи шecт гoдини. Πлaнoвeтe зa yпpaвлeниe нa oпacнocттa oт нaвoднeния ce изгoтвят пo ĸapти, ĸoитo пoĸaзвaт възмoжнитe нeблaгoпpиятни пocлeдици пpи нaвoднeния, oтбeлязa EK.

Πpeз фeвpyapи м.г. ĸoмиcиятa изпpaти oфициaлни yвeдoмитeлни пиcмa, c ĸoитo пpизoвa пocoчeнитe дъpжaви дa изпълнят зaдължeниятa cи, ĸaтo ce oтчитa, чe нaшaтa cтpaнa e cpeд дъpжaвитe, ĸoитo зaĸъcнявaт c пpeглeдa нa плaнoвeтe зa peчнитe бaceйни и зa зaплaxитe oт нaвoднeния.  EK дaвa cpoĸ oт двa мeceцa зa oтгoвop и предупреди, че слeд тoвa мoжe дa вaзeдe дeлo в Cъдa нa EC.

Въпреки, че се отчита известен напредък, шест държави все още не изпълняват задълженията си изцяло, като в случая с нашата страна не са съобщени напълно необходимите планове, се казва в съобщението.

 

Сигурност на енергийните доставки

ЕК съобщава също, че е решила да започне процедура за нарушение срещу нашата страна за неспазване на задълженията за съобщаване на определени данни за сигурността на доставките на газ. Европейските правила предвиждат държавите от ЕС да разполагат с план от мерки за отстраняване или ограничаване на опасностите за доставките на газ, както и мерки в случай на прекъсване на тези доставки. Тези планове се обновяват, оповестяват и съобщават на ЕК на всеки четири години.

Първата промяна трябваше да бъде на 1 март 2023 г., но до днес България все още не е представила необходимите документи на комисията. Според ЕК нашата страна не е изпълнила задълженията си и сега има два месеца за отговор и отстраняване на недостатъците. При липса на задоволителен отговор комисията може да реши да продължи със следващи стъпки по наказателната процедура, се пояснява в съобщението.

 

Процесуални права

ЕК призова днес България и Португалия да въведат изцяло правилата на ЕС за процесуалните гаранции за деца в наказателни производства. Комисията изпраща на нашата страна допълнително официално уведомително писмо по този повод. Европейските правила въвеждат общи минимални изисквания за справедлив процес и дават права на заподозрените и обвиняемите.

В случая с България ЕК отчита, че не са въведени изискванията по отношение на правото на информация, правото носителят на родителска отговорност да бъде запознат с правата на детето, правото на индивидуална оценка и правото на лекарски преглед. Комисията дава срок за отговор от два месеца и може да реши да продължи с наказателната процедура.(

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.