Последни новини
Home / Законът / ПП-ДБ зоват Радев да не издава указ за кабинета „Главчев“, идеята – правителството „Денков“ да остане за изборите

ПП-ДБ зоват Радев да не издава указ за кабинета „Главчев“, идеята – правителството „Денков“ да остане за изборите

Defakto.bg

Стою Стоев  ( ПП-ДБ )призова държавния  глава „да не се оправдава с конституцията“, а да  откаже да назначи служебния кабинет на Димитър Главчев. Призовавам го за това,  каза бившият председател на правна комисия в НС.

Президентът Радев вече обяви, че във вторник ще назначи служебното правителство и ще насрочи предсрочни парламентарни избори на 9 юни, когато ще се състоят и изборите за европейски парламент.

Стоев определи кабинета “ Главчев“ като спорен и обясни, че ПП-ДБ от месеци имат конфликт с ГЕРБ дали Калин Стоянов да продължи да изпълнява функциите на вътрешен министър.    Според него  с назначението на проектокабинета „Главчев“, „сега ще видим той (президентът) на коя страна застава –  дали ще остане на тази на общественото мнение и да се смени с подходящ кандидат за МВР или ще продължи колаборацията му с ГЕРБ и ДПС“, заяви Стоев.   Юридическото острие на  „ПП“ не обърна  внимание, че  довчерашните  коалиционни партньори на ПП-ДБ от ГЕРБ – СДС и ДПС  не възразиха пред президента срещу предложения от Главчев проектокабинет и той не е длъжен да се съобразява с искането на малцинството, в каквото се постави  ПП – ДБ.   Въпреки критичното отношение на  Възраждане и ИТН и тези партии не призоваха държавния глава към подобни действия и президентът трудно може да  намери основания да застане на  страната на малцинството.

Отделно  с  последните промени в Констиуцията ролята на президента по отношение на служебното  правителтво  е сведена до посредническа между кандидата за министър председател и Народното събрание, а указът за назначаване на служебния кабинет реално е „нотариален печат“ на  разпоредбата, че парламентът одобрява или отхвърля кандидата за служебен премиер  и съставът на служебното правителство.

Последната идея на ПП-ДБ заради кадровия проблем с вътрешния министър ( и не само ) Радев да „пуска“ Кабинета „Главчев“  означава провал на  изборите две в едно на 9 юни, за  които именно ПП – ДБ настояха пред президента, когато отказаха мандата.

Сега обаче на прицел е друга цел –  възможността  кабинета  „Денков“ да остане на власт и да организира предсрочните  парламентарни изобори,  подсказват запознати с партийните тайни на коалицията.

Трето и четвърто е, че президентът  може да oтгoвapя  пoлитичecĸи зa cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo, само ако е yчacтвaл пpи cъcтaвянeтo му, но тази възможност му бе отнета ,  напомни наскоро бившият конституционен съдия и правосъден министър  пpoф. Пенчо Πeнeв.

Доц. Наталия Киселова

  Много е възможно кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев да внесе промени в служебния си кабинет – не само заради личността на Калин Стоянов, но и заради напрежението, което се генерира около МВР – това мнение изрази пред БНТ доц. Наталия Киселова. Трябва да се положат усилия  в периода от 9 април (когато президентът ще подпише указа за назначаване на служебно правителство и ще подпише указа за изборите 2 в 1) до 9 юни,  гражданите да не бъдат отблъсквани, а приобщавани за участие в предсрочните парламентарни избори, призова доц. Киселова.

Тя не скри, че за нея  олямата изненада в проектокабинета на „Главчев“ е Мария Павлова като служебен правосъден министър, от която зависи дали конституционните реформи ще останат само на хартия.

Всичко може да бъде вдигнато на трупчета, за да може един ден окончателно да бъде прекратено, изтъкна доц. Киселова.

Според правосъдния министър Атанас Славов  ново редовно правителство трябва да приеме съдебния  закон и да продължи  реформата.

About De Fakto

Проверете също

Експерт: Колата на НСО се е движила със 160 км/ч, преасфалтираният участък заличава следи от местопроизшествието

Загиналият шофьор при тежката катастрофа с кола на НСО на входа на Аксаково е нямал …

Александър Мумджиев иска да бъде върнат като следовател в столичното следствие, прокурската колегия не е във възторг

Съдебният инспектор Александър Мумджиев  е поискал  да бъде върнат като следовател в столичния следствен отдел …

Един коментар

  1. Василка

    хахахаха, с техните камъни…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.